Opinie o Kościele Piotra i Pawła !

Moderatorzy: kasia911, moderatorzy, moderatorzy- slubni

Re: Opinie o Kościele Piotra i Pawła !

Postprzez Sylvvia » niedziela 16 sierpnia, 2009 19:30

Camea według mnie, to przepiękny kościół, jeden z moich ulubionych w Krakowie i marzyło mi się kiedyś brać tam ślub. Jednak nie zdecydowaliśmy się, głównie z jednego powodu - parking...Nie wiem, może są na to jakieś sposoby, ja ich nie znalazłam, a nie chcieliśmy stresować gości jeżdżeniem wokół rynku (nie podstawiamy autokaru). I jeszcze jedna rzecz, mam wrażenie że tam jest często dosyć zimno, ale może to tylko moje odczucie i na pewno ocenić się tego nie da w upalny dzień.
Carpe diem:)
Obrazek
Obrazek
Czas spełnienia marzeń 17.07.2010,:) Kościół św. Józefa, Margerita - Relacja i zdjęcia, zapraszam
Sylvvia
BOOMBOWA'FOREMKA'
BOOMBOWA'FOREMKA'

Postprzez galla » poniedziałek 17 sierpnia, 2009 9:22

Sylvvia napisał(a):Camea według mnie, to przepiękny kościół, jeden z moich ulubionych w Krakowie i marzyło mi się kiedyś brać tam ślub. Jednak nie zdecydowaliśmy się, głównie z jednego powodu - parking...Nie wiem, może są na to jakieś sposoby, ja ich nie znalazłam, a nie chcieliśmy stresować gości jeżdżeniem wokół rynku (nie podstawiamy autokaru). I jeszcze jedna rzecz, mam wrażenie że tam jest często dosyć zimno, ale może to tylko moje odczucie i na pewno ocenić się tego nie da w upalny dzień.

Parkować można na Smoczej, Bernardyńskiej, w przecznicach od Gertrudy - da się to zorganizować bez problemu.

A co do temperatury - ja bym się w sezonie jednak bardziej obawiała duchoty niż zimna :wink:
Pierwszy Wielki Dzień: 18 sierpnia 2007. Drugi: 12 grudnia 2009.
ObrazekObrazek
galla
BOOMBOWA'FOREMKA'
BOOMBOWA'FOREMKA'

Postprzez Camea » poniedziałek 17 sierpnia, 2009 16:06

No i zarezerwowaliśmy kościół Piotra i Pawła :) Ksiądz w kancelarii bardzo miły, wszystko bezproblemowo, kolejka do kancelarii nie duża :)
Obrazek
Kościół: św. Piotra i Pawła, godz. 15
Wesele: Witkowa Chata
Camea
BOOMBOWA'FOREMKA'
BOOMBOWA'FOREMKA'

Postprzez EdziaK » poniedziałek 17 sierpnia, 2009 20:37

Czesc!
My tez zarezerwowalismy ten kosciol, jest przepiekny. Wybralismy go takze z logistycznytch powodow, bo bedziemy mieli gosci z Anglii. Pierwsze wrazenia po kontakcie z proboszczem sa bardzo pozytywne, chociaz to tylko kontakt mailowy. Spotkanie dopiero przed nami. Pan mlody jest Anglikiem i nastawiamy sie na slub konkordatowy. Zalezy nam takze na uroczystosci w dwoch jezykach, co jest tutaj mozliwe. Dla mnie to duza ulga wiedziec, ze ksiadz jest pomocny, a taki sie okazal, bo juz w mailach wyjasnia, co trzeba bedzie pozalatwiac (po krotce) :D
Obrazek
EdziaK
BOOMBOWA'FOREMKA'
BOOMBOWA'FOREMKA'

Postprzez dorotkamakotka » niedziela 18 października, 2009 0:43

Camea napisał(a):(...)może trochę za duży ale trudno(...)

nie wiem, ilu bedziecie miec gosci, ale jesli "niewielu" czyli tak ok.100-150, to poproscie kogos z rodziny, by zachecal ich do siadania bardziej z przodu. niektorzy maja tendencje do siadania z tylu i wtedy wydaje sie,ze nie bylo nikogo na slubie... kosciol jest na tyle duzy, ze dopiero duzy tlum nie "ginie"
Szczęśliwa Żona (29.04.2006)
Szczęśliwa Matka
Obrazek Obrazek
dorotkamakotka
BOOMBOWA'FOREMKA'
BOOMBOWA'FOREMKA'

Postprzez EdziaK » poniedziałek 02 listopada, 2009 0:00

dorotkamakotka napisał(a):
Camea napisał(a):(...)może trochę za duży ale trudno(...)

nie wiem, ilu bedziecie miec gosci, ale jesli "niewielu" czyli tak ok.100-150, to poproscie kogos z rodziny, by zachecal ich do siadania bardziej z przodu.

Tak zrobimy! Mamy juz wyznaczone osoby do 'usadzania gosci w kosciele'. Nie chcialabym, zeby nasz tlumek gosci zginal w tym duzym kosciele :wink:
Obrazek
EdziaK
BOOMBOWA'FOREMKA'
BOOMBOWA'FOREMKA'

Postprzez Madzia25 » piątek 20 listopada, 2009 23:37

Koche Foremki:)
mam pytanko..czy ktoras z Was bierze slub w tym kosciele 10 Lipca 2010????
Probuje odnalezc dziewczyny ktore maja ta sama date co my, zeby sobie porozmawiac na temat dekoracji kosciola. Mam taka cicha nadzieje ze udaloby sie cos wspolnie zrobic:)
Pozdrowionka
Madzia25
SUPER 'FOREMKA'
SUPER 'FOREMKA'

Postprzez galla » sobota 21 listopada, 2009 23:38

Ja co prawda nie biorę wtedy ślubu :wink: ale z doświadczenia polecam porozmawiać na ten temat z księdzem, najlepiej proboszczem - u nas było tak, że jakoś żadna z pozostałych par z tego dnia nie zabierała się za organizowanie dekoracji, więc ja dostałam od księdza namiary na pozostałe pary i chcąc nie chcąc musiałam zająć się uzgodnieniami. Z tym, że ja to załatwiałam jakiś miesiąc przed ślubem najwcześniej...
Pierwszy Wielki Dzień: 18 sierpnia 2007. Drugi: 12 grudnia 2009.
ObrazekObrazek
galla
BOOMBOWA'FOREMKA'
BOOMBOWA'FOREMKA'

Postprzez EdziaK » niedziela 22 listopada, 2009 12:57

Dzieki galla. Uff, dobrze wiedziec, ze ksiadz proboszcz chetny jest dac namiary na inne pary biorace slub w tym samym dniu. Trzeba bedzie z nim pogadac.
Obrazek
EdziaK
BOOMBOWA'FOREMKA'
BOOMBOWA'FOREMKA'

Postprzez dorotkamakotka » piątek 27 listopada, 2009 1:23

tak, tak, u nas bylo tak samo. pytanie tylko, czy cos sie od tamtego czasu w kwestii dekoracji nie zmienilo, bo zmian juz bylo sporo- nowy organista itp ale ksieza wciaz bardzo przyjazni :) i ogolnie amosfera super! naprawde dobry wybor!
Szczęśliwa Żona (29.04.2006)
Szczęśliwa Matka
Obrazek Obrazek
dorotkamakotka
BOOMBOWA'FOREMKA'
BOOMBOWA'FOREMKA'

Postprzez dagmara » wtorek 05 stycznia, 2010 22:17

Byłam 2 dni temu w kancelarii i śpieszę z raportem:

z dekoracją nie ma problemów. Ksiądz powiedział, że jak najbardziej, może być firma/kwiaciarnia "z zewątrz". Jedyny możliwy problem to dogadanie się w pozostałymi parami i dojście do porozumienia.

I druga nowina, która mnie bardzo ucieszyła, ale dla niewielu będzie pomocna:
dokumenty wydane w oryginale po angielsku nie musza być tłumaczone (zaoszczędzimy w ten sposób kilka złotych czyli [smilie=brawo.gif] )
EdziaK powinna się cieszyc i klaskać razem ze mną :)
31.07.2010; ślub: Kościół św. Piotra i Pawła; wesele: pałac w Paszkówce

Obrazek
dagmara
BOOMBOWA'FOREMKA'
BOOMBOWA'FOREMKA'

Postprzez EdziaK » wtorek 05 stycznia, 2010 23:17

dagmara napisał(a):EdziaK powinna się cieszyc i klaskać razem ze mną :)

Dzieki za raport :)
Baaardzo sie ciesze i klaskam [smilie=brawo.gif] Trzeba wiec bedzie przetlumaczyc tylko dokumenty do USC.
Obrazek
EdziaK
BOOMBOWA'FOREMKA'
BOOMBOWA'FOREMKA'

Postprzez Madzia25 » poniedziałek 22 marca, 2010 19:14

Dziewczyny a Wy dostarczacie dokumenty osobiscie czy wysylacie do kosciola?
Troszke zaczynam sie martwic czy nasze dojda w miare wczesnie i czy sie nagle nie okaze ze czegos brakuje...byloby baardzo zle :evil:
Edziak i Dagmara - melduje ze udalo sie ugadac z 3 innymi parami co do wystroju kosciola w nasz dzien wiec nie jest z tym az tak zle :) Dacie rade!
Madzia25
SUPER 'FOREMKA'
SUPER 'FOREMKA'

Postprzez dagmara » poniedziałek 22 marca, 2010 19:42

Madzia, świetnie. Ja póki co mam namiary tylko na jedną parę, nawet dzisiaj wysłałam maila do tej dziewczyny, z propozycją dekoracji Kościoła.

Co do dokumentów to nie wiem. Zastanawia mnie tylko jedno. Madzia, Ty jesteś lipcówką, wiem, że niektóre dokumenty, które są nam potrzebne, mają trzymiesięczny okres ważności (czyli jeszcze jest za wcześnie). Jak to możliwe, że już wszystko masz skompletowane?
31.07.2010; ślub: Kościół św. Piotra i Pawła; wesele: pałac w Paszkówce

Obrazek
dagmara
BOOMBOWA'FOREMKA'
BOOMBOWA'FOREMKA'

Postprzez Madzia25 » wtorek 23 marca, 2010 4:04

Jak to 3 miesiace? Ktore to dokumenty i kto tak mowil?
Ja slyszalam ze 6! (mysle o akcie chrztu i bierzmowania) Nawet ksiadz nas wprowadzil w blad bo jak bylismy u niego w styczniu to po swoich obliczeniach uznal ze dokumenty nie moga zostac wydane wczesniej niz 10 lutego..a przeciez od 10 lutego do 10 lipca jest 5 miesiecy :lol:
Nasze kochane rodzinki zalatwialy wiec dokumenty w krakowie i wyslali poczta (przy czym moje zaginely w akcji....wiec trzeba bylo drugi raz blagac ksiedza zeby wydal [smilie=cegly.gif] ) i my zanieslismy do naszego ksiedza, a ten znowu wszystko kompletowal i wyslal najpierw do archidiecezji w chicago a pozniej do krakowa...podobno!

I nie wiem czy zalatwiliscie juz czy nie ale moze sie przyda...
na zaswiadczeniu z chrztu jest notka o bierzmowaniu wiec nie trzeba biegac do dwoch kosciolow (jesli chrzest i bierzmowanie bylo w roznych parafiach tak jak w moim przypadku) tylko jeden papierek powinien wystarczyc. Ja nie wiedzialam i przegonilam braciszka i to nie raz ale dwa :lol:
Madzia25
SUPER 'FOREMKA'
SUPER 'FOREMKA'

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do sprawy kościelne | USC |dokumenty